EYE 2016: Spolu môžeme meniť!

764 Views

Európske podujatie mládeže (EYE 2016) sa uskutočnilo tento víkend v Európskom parlamente v meste Štrasburg. Na druhom ročníku tohto podujatia sa zhromaždilo viac než 7000 mladých ľudí zo všetkých kútov Európy, pripravení diskutovať o akútnych problémoch a výzvach, ktorým Európskaúnia momentálne čelí. Debaty boli vedené dôležitými osobonosťami európskej politiky a občianskych spoločenstiev, ktorí, okrem zdieľania svojich skúsenosti a vedomostí na konkrétne témy, boli pripravení vypočuť názory mladých.

Motto tohto ročníka bolo už spomenuté; „Spolu dokážeme meniť”. Program začal v piatok otváracou ceremóniu so Sylvie Guillaume a Mairead McGuinness (podpredsedníčky Európskeho parlamentu), Johannou Nyman (Prezidentkou Európskeho mládežníckeho fóra) a Rolandom Ries (primátorom mesta Štrasburg). Určené posolstvo bolo jasne definované: Mladé generácie sú budúcimi vykonávateľmi európskej politiky, ktorí budú formovať Európsku úniu. Mladež v Európe by preto nemala byť vylúčená, ale naopak, mala by sa stať aktívnou súčasťou a byť vypočutá prirozhodovaní o budúcom rozvoji EÚ. Mládež ukrýva obrovský potenciál myšlienok a inovatínych riešení, ktoré by mali byť vzaté v úvahu.

YDE skupina bola reprezentovaná delegátmi z Francúzska, Nemecka, Baskitska, Slovinska a Slovenska. Ako obvykle sme húževnato obhajovali naše hodnoty ako aj pevný záväzok pomôcť formovať demokratickú a silnú Európsku úniu. Otváracia plenárna schôdza, ktorá sa konala v piatok v zasadacej sále, umožnila neuveriteľnú, energickú atmosféru s tisíckami mladých Európanov, plne pripravených a odhodlaných stať sa aspoň na jeden deň súčasťou európskej politiky.

  • Celý program pozostával z piatich hlavných tém:
    Vojna a mier: Perspektívy pre mierovú planétu
    Apatia alebo účasť : Agenda pre energickú demokraciu
    Vylúčenie alebo prístupnosť: Zásah proti nezamestnanosti mladých
    Stagnácia alebo inovácia: zajtrajší svet práce
    Kolaps alebo úspech: Nový spôsob na udržanie Európy

Najpopulárnejšie témy boli medzi inými: riešenie Utečeneckej krízy, kontroverzná TTP dohoda s USA, daňové úniky, podnikanie, klimatická výzva či dôležitosť demokracie.
Politické debaty, interaktívne workshopy a náučné aktivity, mimo hudobných a umeleckých vystúpení, doplnili stimulujúci víkend, v priebehu ktorého bola európska identita opätovne posilnená. Dosiahnuté závery stretnutí budú preberané vo viacerých komisiach v EP už túto jeseň.

Ak nám tento víkend niečo ukázal, tak rozhodne fakt, že i napriek obtiažnostiam a neistotám, nádej na budovanie silnej jednotnej Európskej únie neustále pretrváva. Jej budúcnosť a úspech je v našich rukách, a potrebujeme si vyznačiť jasnú cestu, po ktorej chceme kráčať, pretože spolu, môžeme meniť!

Irati Oleaga
@oleaga_irati

Poďakovanie patrí Marielle de Sarnez a Robert Rochefort za sponzorovanie našich skupín

No comments

Young Democrats for Europe (YDE)
Jeunes Democrates Europeens (JDE)
YDE je mladinsko krilo Evropske stranke. Sprejemamo ključno vlogo demokratičnih načel, podčrtanih v Lizbonski pogodbi in zajetih v našem političnem prepričanju: demokracija, svoboda, enakost, udeležba, trajnost in solidarnost.

Kontaktiraj nas

    NAŠI PARTNERJI