Vyjadrenie k voľbám v Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko

817 Views

Voľby konajúce sa 11.decembra poskytujú občanom Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko možnosť nového začiatku a spojenie všetkých demokratických síl v krajine. A predovšetkým ľuďom ponúkajú možnosť výberu smerovania ich krajiny v budúcnosti.

Slobodné a spravodlivé voľby sú základnými kameňmi silných demokratických štátov. Tieto zásady nie sú predmetom zjednávaní a musia byť rešpektované všetkými politickými silami. Zabezpečenie čistých volebných zoznamov a zabránenie manipulácie s voličmi musia byť absolútnou prioritou aby sa zabezpečila nielen transparentnosť a zodpovednosť, ale zo všetkého najviac legitimita volieb. Je dôležité aby bola občanom prezentovaná rada zmysluplných možností, z ktorých si môžu vybrať aký druh života a systému považujú za najviac žiaduci pre ich vlastnú komunitu. To znamená slobodnú a otvorenú konkurenciu medzi rôznymi politickými stranami. Vzhľadom na to, že najnovšia správa Európskej komisie o Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko spomína rastúce riziko “ovládnutia štátu“ a vyjadruje vážne obavy týkajúcich sa občianskych slobôd, je dôležité aby tieto voľby boli vedené slobodným a spravodlivým spôsobom tak, aby sa krajina mohla dostať späť na cestu demokracie a prijať opatrenia, ktoré poskytnú pozitívnejší výhľad pre závery v budúcej správe.

Živé diskusie zamerané na politický obsah a ideologické rozdiely nielen umožňujú všetkým ľuďom využívať svoje základné práva ako je sloboda prejavu, sloboda združovania a zhromažďovania a sloboda tlače, ale je to tiež nástroj, ktorý podporuje hlbšiu politická účasť a dláždi cestu pre emancipáciu jednotlivcov i skupín. Preto vyzývame všetkých kandidátov aby využili všetky príležitosti a zúčastnili sa verejných debát aby poskytli dostatok informácií a verejnosť tak mohla urobiť kvalifikované rozhodnutie.

Ľudia v Bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko žili veľa rokov v polarizovanej spoločnosti a zaslúžia si raz a navždy využívať svoje základné práva a demokraciu. Všetko ostatné im nedáva dostatočný rešpekt aký si zaslúžia.

Ako mladí ľudia, ktorých ovplyvňuje nielen súčasnosť, ale ktorí budú tiež niesť následky dnešných rozhodnutí v budúcnosti, vyzývame všetky strany a všetky príslušne inštitúcie a organizácie aby spoločne zabezpečili aby všetci občania mohli praktizovať demokraciu, na ktorú majú ústavný nárok.

EFAy- European Free Alliance Youth

FYEG- Federation of Young European Greens

IFLRY- International Federation of Liberal Youth

IUSY- International Union of Socialist Youth

JEF- Young European Federalists

LYMEC- European Liberal Youth

YDE- Young Democrats for Europe

YES- Young European Socialists

No comments

Young Democrats for Europe (YDE)
Jeunes Democrates Europeens (JDE)
YDE je mladinsko krilo Evropske stranke. Sprejemamo ključno vlogo demokratičnih načel, podčrtanih v Lizbonski pogodbi in zajetih v našem političnem prepričanju: demokracija, svoboda, enakost, udeležba, trajnost in solidarnost.

Kontaktiraj nas

    NAŠI PARTNERJI