Európa sa musí zapojiť do potravinovej revolúcie!

1 View

V súčastnosti sa už nestravujeme, ako sme sa stravovali v minulosti. Tento fakt si môžeme uvedomiť pri pohľade na vývoj spotrebiteľských postupov; náš potravinový model vstúpil do dvojitej revolúcie. Počas tohtoročného Svetového dňa potravín, berúc do úvahy fakt, že reforma spoločnej poľnohospodárskej politiky začína, žiadame, aby reforma potravín v Európa pretrvávala.

 

Prvú revolúciu predstavuje prepojenie poľnohospodárstva so spoločnosťou. Z tohto dôvodu sa zasadzujeme za ambicióznu európsku politiku, ktorá posilňuje prepojenie mestského obyvateľstva v stále rastajúcom počte s poľnohospodárskou činnosťou, ktorá sa nachádza v blízkosti miest. V mene jednotného trhu, Európska únia dlhodobo očierňovala tento vzťah, ktorý by mal naopak spoločnosť zbaviť hraníc a posilniť európsku identitu. To viedlo k pozabudnutiu nadnárodnej povahy európskych poľnohospodárskych pozemkov, ktoré existovali ešte pred vznikom samotnej Európskej únie. Alpské syry alebo výroba ľanu v Normandii či Holandsku sú dôkazom existencie spoločných identít, v dôsledku geografie a prepojenej histórie.

 

V súčastnosti si ich musíme zachovať, pretože poľnohospodárske tradície najčastejšie zodpovedajú zdôvodnenej a prispôsobenej správe zdrojov. Miestna spotreba okrem iného umožňuje občanom opätovne sa priblížiť k prírodným zákonom a tým podporiť kvalitu výrobkov a ich sezónnosť.

 

Napokon umožňuje vyhnúť sa čoraz výraznejším rozdielom medzi mestskými a vidieckymi oblasťami, zvyšovaním povedomia o vzájomnej závislosti medzi nimi a ich príslušnými obyvateľmi.

 

Aby sme zaručili zachovanie európskych teritórií, musíme mobilizovať európske fondy na vytvorenie skratiek, najmä v cezhraničných oblastiach a vytvorenie spoločných kulinárskych postupov. Mali by sme taktiež uvoľniť európske pravidlá hospodárskej konkurencie, povoliť kolektivitu, aby mohli reštaurácie hromadne nakupovať prednostne od miestnych poľnohospodárov, v ktorých blízkosti sa nachádzajú.

 

Druhá revolúcia, na ktorú musí Európa reagovať, je rastúca požiadavka občanov na transparentnosť zloženia a pôvodu potravín. Pokroky v lekárskom výskume vedú každodenne k novým objavom o preferovaných kulinárskych postupoch alebo výrobkoch, ktorým sa spotrebitelia majú vyhnúť. Už nemôžeme žiť v neustálom podozrení, ktoré častokrát diskredituje samotných poľnohospodárov, ktorých prácu by sme si mali naopak vážiť. V tomto zmysle by sme mali prevziať ambíciu vybudovať novú Európsku agentúru zabezpečujúcu bezpečnosť potravín, ktorá by mohla nezávisle vykonávať štúdie o škodlivosti stoviek výrobkov, ktoré sú v súčasnosti predmetom sporu. Nikto nerozumie, prečo sú stanoviská zdravotníckych orgánov založené na štúdiách, ktoré uskutočnili a zaplatili veľké agropotravinárske firmy.

 

Mnohé potravinové škandály, ktoré otriasli kontinentom, tiež presvedčili občanov aby naďalej sledovali potraviny, ktoré konzumujú. Preto by sme mali zaviesť technológiu, akou je napríklad bloková reťaz, pomocou ktorej by sme do roku 2030 vytvorili prvú potravinovú informačnú sieť na svete. Zatiaľ čo spotrebitelia sa sťažujú na fakt, že si nie sú vedomí toho, čo obsahujú jedlá, ktoré zakúpujú, táto sieť by zaručila dokonalú sledovateľnosť potravín a splnila by očakávania dôraznej potravinovej revolúcie, či dokonca prekročila svoje pomyselné hranice.

 

Dolupodpísaní:

 

Pierre Baty (Prezident JDEM), Loris Mastromatteo (SG YDE), Mathilde Karceles (VP JDem a YDE), Begoña Garteizaurrekoa (Prezidentka YDE)

 

a nasledujúci francúzski poslanci

 

Avy-Elimas Nathalie, Val-d’Oise,

Bannier Géraldine, Mayenne

Berta Philippe, Gard

Deprez-Audebert Marguerite, Pas-de-Calais

El Haïry Sarah, Loire-Atlantique, hovorkyňa MoDem

Essayan Nadia, Cher

Garcia Laurent, Meurthe-et-Moselle

Griesbeck Nathalie, poslankyňa Európskeho parlamentu pre Väčší Východ (Francúzsko)

Jacquier-Laforge Élodie, Isère

Lagleize Jean-Luc, Haute-Garonne

Latombe Philippe, Vendée

Luquet Aude, Seine-et-Marne

Matteï Jean-Paul, Pyrénées-Atlantiques

Michel-Kleisbauer Philippe, Var

Millienne Bruno, Yvelines

Poueyto Josy, Pyrénées-Atlantiques

Richard Ramos, Loiret

Turquois Nicolas, Vienne

Waserman Sylvain, Bas-Rhin,

Wehrling Yann, Generálny tajomník Ministerstva obrany

No comments

Young Democrats for Europe (YDE)
Jeunes Democrates Europeens (JDE)
YDE je mladinsko krilo Evropske stranke. Sprejemamo ključno vlogo demokratičnih načel, podčrtanih v Lizbonski pogodbi in zajetih v našem političnem prepričanju: demokracija, svoboda, enakost, udeležba, trajnost in solidarnost.

Kontaktiraj nas

    NAŠI PARTNERJI