InterRail lístky pre európsku mládež zadarmo: nesprávny návrh

951 Views

Young Democrats for Europe, nadväzujúc na  tohtotýždňovú podporu Európskeho parlamentu novely Európskej ľudovej strany k  dlhodobému rozpočtu, ktorá zabezpečuje finančné prostriedky pre túto iniciatívu, sa rozhodli vyjadriť svoj postoj k tomuto návrhu.

Violeta Bulc, eurokomisárka pre dopravu, sa nedávno vyjadrila v Európskom parlamente, že je pripravená presadiť starú myšlienku bezplatných InterRail lístkov, ktoré by boli darované každému  mladému človekovi na jeho/jej osemnáste narodeniny, čo vyvolalo vlnu nadšenia medzi europoslancami a úradníkmi v Bruseli. Tieto lístky umožnujú ich držiteľom niekoľko týždňov slobodne cestovať po Európe a rýchlo sa stali majstrovským kúskom spomedzi nástrojov pre mladých európanov. Cieľ tohto opatrenia je jasný: zvýšená mobilita mladých a podpora euróspkej identity medzi novými generáciami. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať tento návrh zaujímavý, my, Demokrati, ho nevnímme ani ako legitímny politický nástroj a ani ako účinný spôsob nárastu mobility, či boja proti euroskepticizmu.

V prvom rade, tento nápad bude nesmierne nákladný. Odhady sa rôznia – od 1,5 až po 3 miliardy eur, čo predstavuje 1 až 2 % rozpočtu EÚ v čase, keď je tento rozpočet predmetom zúrivých vyjednávaní a navyše je aj pod silným tlakom kvôli finančnému dopadu Brexitu. Ktorý program bude okrátený o rozpočet, aby sme vedeli zaplatiť tento veľkorysý plán? Aký ďaľší zdroj financovania je k dispozícii? Tieto otázky ostávajú nezodpovedané.

Nechceme tvrdiť, že budovanie pocitu európskej spolupatričnosti nestojí za niekoľko miliárd. To určite stojí. Ale je neisté, či ponuka InterRail lístkov je tým nejlepším spôsobom oživenia lásky pre EÚ medzi mládežou. Časté výlety v rámci celej Európy už sú realitou pre mnohých mladých európanov vďaka InterRail-u a nízkonákladovým leteckým spoločnostiam. Lepšou alternatívou by bolo tieto peniaze  použiť na financovanie Erasmu, keďže rozpočet pre tento program je v posledných rokoch pod hrozbu a ešte stále zostáva nedostupný pre mnoho študentov. Tieto peniaze by takisto mohli byť užitočné pre program Erasmus pre učňov, ktorý bol navrhnutý naším europoslancom Jeanom Arthuisom.

Táto myšlienka je problematická aj z politického hľadiska. Je naozaj úlohou vlády ponúkať voľné jazdy za peniaze daňových poplatníkov? A aj keby to tak bolo, je toto úlohou Európskej únie? Ak musíme niečo spraviť, aby sme pomohli menej majetním objavovať ich  kontinent, národné vlády sú dokonale schopné a aj lepšie prispôsobené k tomu, aby takúto myšlienku sprostredkovali. Nemali by sme dovoliť kritikom mať pravdu v časoch, keď je odpor voči Únii rekordne vysoký a je považovaná za zbytočnú inštitúciu.

Okrem toho, EÚ má k dispozícii lepšie nástroje na uľahčenie a zlacnenie cestovania pre všetkých európskych občanov. EÚ by mohla pokračovať v otváraní európskej železničnej siete pre hospodársku súťaž, hlavne čo sa týka medzinárodných liniek, ktoré sú momentálne v zabudnutí. Pokiaľ sa EÚ snaží zvýšiť mobilitu celkovo, mala by tak robiť prelomením bariér na kontinente, v čom je vskutku dobrá už celé posledné desaťročia.

Jednoducho povedané: tento plán je demagogický a klientelistický. Je jednoducho nesprávne kupovať si lásku voličov darčekmi. Je absurdné očakávať, že si získame rešpekt mladých ľudí tým, že im ponúkneme výlet za objavovaním divov Európy. Mladí sú perfektne schopní racionálne pochopiť, prečo je EÚ tak dôležitá v ich životoch a pre ich budúcnosť.

EÚ je výnimočná cesta, ktorá spravila viac pre prepojenie európskych národov, než ktorákoľvek iná inštitúcia. A presne preto, by sa EÚ mala vzdať  tejto myšlienky, ktorá naruší jej dôveryhodnosť a nespraví nič pre jej zlepšenie. Veríme, že dlhodobé riešenia a hlboké zmeny v politike EÚ sú jediným spôsobom pre posilnenie európskej identity a získanie autonómie pre európsku mládež.

Vincent Delhomme

This article was originally published on the College of Europe blog : https://blog.coleurope.eu/2016/10/14/free-passes-for-interrail/

Picture: MSc Utrecht

No comments

Young Democrats for Europe (YDE)
Jeunes Democrates Europeens (JDE)
YDE je mladinsko krilo Evropske stranke. Sprejemamo ključno vlogo demokratičnih načel, podčrtanih v Lizbonski pogodbi in zajetih v našem političnem prepričanju: demokracija, svoboda, enakost, udeležba, trajnost in solidarnost.

Kontaktiraj nas

    NAŠI PARTNERJI